Hyppää sisältöön
Huijaussoittoja liikkeellä POP Pankin nimissä

Näin varaudut korkojen nousuun – katso kolme keinoa

Huolestuttaako korkojen nousu? Korkojen nousuun voi ja kannattaakin varautua. Älä menetä yöuniasi vaan lue vinkit, kuinka voit varautua korkojen nousuun. 

Jos korot nousevat, se näkyy nopeasti usean suomalaisen taloudessa. Moni laina on nimittäin sidottu lyhyisiin korkoihin. Korkojen nousuun on kuitenkin mahdollista varautua eri tavoilla, kuten korkosuojauksella ja säästämällä. Myös erilaiset vakuutukset tuovat turvaa elämän yllättäviin käänteisiin.

1. Korkosuojaus 

Erityisesti suurten ja pitkäaikaisten lainojen, kuten asuntolainan, kohdalla kannattaa harkita korkosuojausta. Korkosuojauksen avulla voit varmistaa, että lainan kuukausilyhennys pysyy tietyissä rajoissa sovitun ajan puitteissa. Korkojen nousulta suojautumiseksi voit joko valita korkokaton, korkoputken tai kiinteän koron.  

Korkoputkessa lainan korolle asetetaan ylä- ja alaraja, joiden välillä korko voi liikkua. Näin suojaudut korkeilta koroilta, mutta myös matalammat korot hyödyttävät sinua.  

Korkokatolla tarkoitetaan erikseen sovittavaa ylärajaa, johon lainan korko voi enintään nousta. Tällöin hyödyt myös matalista koroista. 

Kiinteä korko puolestaan tarkoittaa, että lainan kokonaiskorko pysyy samana pankin kanssa sovittuna ajanjaksona, vaikka viitekorko markkinoilla nousisikin. Kiinteän koron hyviä puolia ovat turvallisuus ja ennakoitavuus. Markkinatilanteesta huolimatta korko pysyy samana, eikä sinun tarvitse erikseen huolehtia koron vaihteluista. 

Korkoputkesta, korkokatosta ja kiinteästä korosta sekä niiden voimassaolosta sovitaan aina yhdessä pankin kanssa. Niitä voi hyödyntää uuden lainan lisäksi myös vanhoihin lainoihin.  

2. Säästäminen 

Korkojen nousuun voi varautua myös säästämällä. Esimerkiksi rahastosäästämisen avulla voi kartuttaa puskuria yllättävien korkomenojen varalta. Rahastojen tuotto-odotus on tyypillisesti tavallista pankkitiliä huomattavasti korkeampi. Usein rahastosijoituksilla haetaan myös suojaa inflaatiolta. 

Asuntolainalaskurin avulla voit testata, miten erilaiset korot vaikuttavat lainan kuukausierään ja esimerkiksi sen avulla arvioida, kuinka paljon voisit kuukausittain laittaa säästöön omaan korkopuskuriisi. 

3. Vakuutukset 

Yllättävien tilanteiden sattuessa kohdalle myös erilaiset lainaturvat, kuten POP Lainaturva ja POP Lainavakuutus, auttavat sinua lainan takaisinmaksussa. POP Henkivakuutus puolestaan antaa perheellesi taloudellista turvaa kuolemantapauksen varalta.

Jos korkojen nousu mietityttää tai kaipaat apua korkojen nousulta suojautumisessa, voit aina varata ajan POP Verkkohetki -etätapaamiseen tai konttorille.

Tutustu POP Pankin rahastoihin
Tutustu vakuutuksiimme
Varaa POP Verkkohetki

Tämän artikkelin tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai vaihtaa rahoitusvälineitä. Rahoitusvälineiden arvo ja rahoitusvälineistä saatava tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. 
 
POP Lainaturvan myöntää Sp-Henkivakuutus Oy ja Chubb, joiden asiamiehinä POP Pankit toimivat. POP Lainavakuutuksen myöntää AXA, jonka asiamiehenä POP Pankki toimii. POP Henkivakuutuksen myöntää Aktia Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä POP Pankki toimii. Tutustu huolellisesti vakuutuksen tuotetietoihin ja vakuutusehtoihin. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä