Hyppää sisältöön

Oman onnensa rahoittajat

Säästäminen kannattaa aina. Ei ole väliä, millaisia summia pystyy säästämään tai millaisen omaisuuden on pystynyt kerryttämään. Olennaista on hallinnan ja kyvykkyyden tunne, jonka säästäminen saa aikaan.

Taloudellisesta hyvinvoinnista kirjan kirjoittaneen psykologi Maarit Lassanderin mukaan tutkijat ovat todenneet, että säästävän ihmisen arvio omasta taloudellisesta tilanteestaan on parempi kuin saman verran tienaavan, joka ei säästä. POP Pankkikeskuksen tuotekehitystiimin päällikkö Nuutti Härmä kertoo, että säästäminen kiinnostaakin nyt aikaisempaa enemmän.

Mistä löytää säästettävää

Kulunut vuosi on ollut haastava monelle usealla tapaa, ja myös mielenkiinto niin pahan kuin hyvänkin päivän varalle säästämistä kohtaan on selvästi kasvanut.

– Yleisesti ottaen olisi hyvä, että säästössä olisi puskuria siten, että se kattaisi arkiset menot kuukauden tai parin ajaksi. Puskuri on hyvä olla olemassa, vaikka kuuluisi työttömyyskassaan ja esimerkiksi asuntolainaan olisi liitetty lainaturva, summaa Härmä.

Lisää säästettävää voi löytää omia menoja tarkastelemalla. Perinteinen vihko, excel-taulukko tai tarkoitukseen kehitetty sovellus auttaa hahmottamaan, mistä menot muodostuvat.

– Kannattaa käyttää 90 päivän seurantajaksoa, jolloin satunnaisvaikutukset tuloihin ja menoihin hieman tasoittuvat. Myös kilpailuttamalla palveluja, kuten vakuutukset tai sähkösopimuksen, voi saada lisää säästettävää. Esimerkiksi POP Pankin asiakas saa alennuksen POP Vakuutuksen tuotteista, mainitsee Härmä.

Aika on rahaa

Säästämisessä kannattaa miettiä henkilökohtaista tuotto-odotustaan ja sitä, kuinka kauan on halukas säästämään. Sijoitusten korkeampi tuotto-odotus tarkoittaa samalla myös korkeampaa riskiä. Härmän mukaan säästämisen keinovalikoima on pitkälti kiinni siitä, millaisella aikavälillä säästämistä suunnittelee.

– Esimerkiksi lyhyen aikavälin säästämiseen soveltuvat kuukausittainen tilisäästäminen ja määräaikaistalletukset. Keskipitkän ja pitkän aikavälin säästämisessä voi miettiä sijoitusrahastojen hyödyntämistä. Sijoitusten ajalliseen, maantieteelliseen ja omaisuusluokkahajauttamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, Härmä toteaa.

– Kun katsotaan osakesijoittamista esimerkiksi 200 vuoden perspektiivissä, voidaan huomata, että merkittävätkin heilahtelut kuuluvat sijoittamiseen. Liian korkea riskitaso heti aloittaessa saattaa osoittautua liian stressaavaksi, kun taas liian matala riskitaso ja tuotto-odotus vievät helposti säästämisen motivaatiota. Itselle oikean tason löytäminen voi vaatia hieman aikaa, kun seuraa, miten omat sijoitukset lähtevät liikkeelle ja miten ne reagoivat erilaisiin tilanteisiin sekä samalla tunnustelee omaa suhtautumistaan näihin liikkeisiin.

Hajauta ja hallitse

Härmä mainitsee POP Mobiilin Säästölaskurin hyväksi työkaluksi säästämisen omatoimisessa aloittamisessa. Laskurilla voi kokeilla, kuinka paljon tulisi säästää erilaisiin kohteisiin tai kuinka monta vuotta eri tavoitteiden saavuttaminen voisi eri tuotto-odotuksilla kestää.

Etenkin pitkän aikavälin säästämisessä kannattaa riskienhallinnan vuoksi ottaa huomioon, mikä on esimerkiksi korkojen, reaaliomaisuuden ja rahastojen sekä kuukausisäästämisen muodostama kokonaisuus ja millainen on sijoitusten maantieteellinen hajautus.

POP Pankin sijoitusneuvojilta saa yksilöllistä neuvontaa, jossa kunkin asiakkaan henkilökohtainen elämäntilanne ja nykyinen markkinatilanne otetaan huomioon. He auttavat matalalla kynnyksellä säästämisen eri vaiheissa, oli kyse sitten ASP-tilin avaamisesta, puskurin kasvattamisesta tai eläkevuosiin varautumisesta.

– Säästämisessäkin on hyvä ottaa huomioon erilaiset elämäntilanteet. Joskus voi kannattaa laittaa säästösuunnitelmat tauolle, kun taas toisinaan voi ollakin mahdollista laittaa säästöön hieman enemmän. Asioiden yhdessä pohtiminen tarjoaa tuoreita oivalluksia omaan kokonaistilanteeseen, Härmä tiivistää.

Vaihtoehtoja yrityksille

Varautuminen tulevaan sekä investointien rahoittamiseen on osa yrityksen kokonaistalouden hallintaa. Kysy asiantuntijaltasi POP Pankin joustavia vaihtoehtoja yritysten säästämiseen ja sijoittamiseen.

Lukuvinkki: Maarit Lassander, Rahaviisaus – mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista. Ateena 2020.

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä