Hyppää sisältöön

Oman talouden hoidossa tarvitaan ennakointia

Entinen Kalpan hyökkääjä ja kapteeni Tommi Jokinen auttaa nykyään POP Pankki Järvi-Suomen Siilinjärven konttorilla henkilöasiakkaita oman talouden hoitamisessa.

Asiakaspäällikkönä Tommi Jokisen alaa on henkilöasiakkaiden rahoitus, mikä tarkoittaa pitkälti asiakkaiden laina-asioiden hoitoa.

”Eniten tapaan asiakkaita digitaalisten kanavien kautta. Moni pitää siitä, että voi käydä lainaneuvottelut kotisohvalla. Minusta se toimii ja madaltaa kynnystä hoitaa raha-asioita, jos konttorille tuleminen jännittää.”

Jokinen nostaa esiin kolme asiaa oman talouden fiksusta hoitamisesta. Ensimmäisenä tulee varautuminen.

”Taloudellista puskuria olisi hyvä olla edes vähän tällaisina aikoina. Vaikeita hetkiä tulee vastaan kaikille.”

Jokinen täsmentää, että tärkeintä on säännöllisyys: vaikka pienikin summa joka kuukausi säästötilille tai rahastoon. Jos puskuria ei ole tai sitä ei pysty säästämään, apua saa pankista.

”Voimme katsoa taloutta yhdessä kokonaisvaltaisesti. Usein löytyy jotakin, jolla voidaan rakentaa puskuria. Tiukan paikan tullen voidaan harkita myös kulutusluottoa.”

Kakkosena Jokisen listalla on rahasta puhuminen. Jos korkojen nousu kiristää taloutta, on hyvä tulla ajoissa juttelemaan pankkiin.

”Nyt käydään paljon neuvotteluja asuntovelallisten kanssa siitä, kuinka selvitään korkojen noususta. Pyrimme löytämään jokaiselle sopivat ratkaisut. Meidän lainaehtomme ovat joustavat, joten sieltä löytyy usein helpotuksia.”

Kolmas tärkeä asia on oman talouden ennakointi ja budjetointi. Jokinen toteaa, että osa asiakkaista tietää hyvinkin tarkkaan omat menonsa ja tulonsa, toisille se on vieraampaa. Budjetointi helpottaa myös tulevan ennakointia, kuten yllättävistä menoista selviämistä tai suurempien suunnitelmien toteuttamista. Asuntolainan hakemisessa monelle voi tulla yllätyksenä, että asunto ei riitä vakuudeksi lainaan.

”Asuntolainaan pitää lainkin mukaan olla ensiasunnon ostajalla viiden prosentin oma säästöosuus. Jos sitä ei ole, silloin voidaan pohtia esimerkiksi lisätakausta.”

Sijoittamisen suosion kasvun Jokinen näkee työssään.

”Sijoittamisesta puhutaan jokaisessa lainaneuvottelussa. Esimerkiksi rahastosijoittamista suosittelemme asunnonostajalle.”

Myös vastuullinen sijoittaminen ja esimerkiksi eettiset rahastot kiinnostavat asiakkaita.

”Monelle vastuullisuus on jo edellytys sijoittamiselle.”

Tommi jokinen vaaka2

Urheilu-uralla vertaistukea myös talousasioissa

Jääkiekkoilijana Jokinen on tehnyt taloudellisia ratkaisuja nuoresta asti.

”Suomen Jääkiekkoilijat eli Pelaajayhdistys neuvoo pelaajille, kuinka varmistaa tulevaisuutta urheilu-uran jälkeen. Urheilijana säästin myös Urheilijarahastoon. Ne rahat tuloutuvat urheilu-uran loppumisen jälkeen.”

Vertaistuki toimii Jokisen mukaan hyvin joukkueurheilussa.

”Taloudesta puhutaan pelaajien kanssa ihan päivittäin. Kerrotaan, mitä on tehty ja mitä on suunnitelmissa.”

Joukkueen kapteenina ollessaan Jokinen kannusti nuoria pelaajia aloittamaan tulevaan varautumisen ajoissa.

”Vaikka pikkusummalla, mutta kiität sitten itseäsi siitä 35-vuotiaana. Tosin nuoret pelaajat tietävät nyt paljon enemmän näistä asioista kuin minä vuonna 2007, kun aloitin ammattilaisena”, Jokinen naurahtaa. Tulevaisuuteensa Jokinen panosti myös koulutuksella.

”Opiskelin liiketaloutta jo jääkiekkouran aikana ja sain jalkaa oven väliin finanssialalle. Halusin varmistaa, että kun jääkiekkoura loppuu, pääsen nopeasti kiinni normaaliin elämään.”

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä