Hyppää sisältöön

Onko mobiilipankin käyttö turvallista?

Moni miettii mobiilipankkia käyttäessä sen turvallisuutta. Voiko puhelimella kirjautuminen olla yhtä turvallista kuin verkkopankin käyttäminen vaikkapa läppärillä?

Itse asiassa mobiilipankin käyttö voi olla jopa turvallisempaa. F-Securen tietoturvakonsultti Ville Niilekselä kertoo miksi.

Ville Niilekselä, kumpi on turvallisempi vaihtoehto: mobiilipankki vai verkkopankin käyttäminen tietokoneella?

Toisin kuin moni luulee, mobiilipankki on turvallisempi. Mobiilipankkiin kirjaudutaan aina tietyn, itse ladatun sovelluksen kautta. Lisäksi mobiilimaailmassa applikaatioita seulotaan tarkasti ja huijausyritykset tunnistetaan ja poistetaan nopeasti. Verkkopankkiin kirjaudutaan selaimella, jolloin riskit huijaussivuista ja -linkeistä ovat paljon suuremmat.

Kuinka turvallista on kirjautua mobiilipankkiin sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella?

Todella paljon riippuu laitteesta, jolla kirjautuminen tapahtuu. Jollekin puhelimelle riittää kasvoista valokuva, edistyksellisemmät laitteet vaativat kasvojentunnistukseen paljon muutakin. Siksi kasvojentunnistus toimii POP Mobiilissa toistaiseksi vain Applen laitteilla. Teoriassa sormenjäljenkin voi kopioida, mutta sanoisin, että todennäköisyys väärinkäytöksille on varsin pieni.

Kuinka voin itse vaikuttaa mobiilipankin käytön turvallisuuteen?

Mobiilipankin käyttäjällä on tärkeä rooli sen käytön turvallisuudessa. Puhelimen applikaatiot kannattaa päivittää säännöllisesti. Mobiilipankista kannattaa muistaa kirjautua ulos aina asioinnin päätteeksi. Huolehdi myös, että lataat sovellukset luotettavasta lähteestä eli käytännössä App Storesta (iPhone) tai Google Play Kaupasta (Android-puhelimet).

Käyttäjätunnusta, salasanaa ja esimerkiksi paperista tunnuslukutaulukkoa ei saa säilyttää yhdessä ja samassa paikassa tai luovuttaa kenenkään muun käyttöön.

Tarvitseeko puhelimeen laittaa virustorjuntaohjelmaa?

Tietoturvamielessä älylaitteet ovat omine käyttöjärjestelmineen tavalliseen tietokoneeseen verrattuna astetta turvallisempia, mikä johtuu monestakin seikasta. Fakta kuitenkin on, että erilaisia haittaohjelmia esiintyy myös mobiililaitteissa. 

Voisi sanoa, että erilaisten haittaohjelmien torjunta mobiililaitteissa on kuin turvalukko oman asunnon ovessa: se tarjoaa selkeästi lisäturvaa ja on vaikeaa ajatella, että mitään haittaakaan siitä varsinaisesti olisi. On siis suositeltavaa, että omissa mobiililaitteissa olisi haittaohjelmien torjuntaa suorittava ohjelma käytössä.
 
POP Mobiilin tunnistat violetista POP-logosta. Lue lisää! 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä