Hyppää sisältöön

Pää pilvissä lainaa hakemassa

Millaista lainaa kannattaa hakea, jos on ostamassa asuntoa? Tai autoa? Tai aloittamassa opiskeluja? Lainanhakeminen voi vaikuttaa melkoiselta miinakentältä, mutta ei se niin vaikeaa ole. Kokosimme listan asioista, jotka jokaisen lainanhakijan kannattaa huomioida.

Lainanhakeminen on useimmille iso juttu. Varsinkin asuntolainaa hakiessa lainasummat voivat olla suuria ja maksuajat pitkiä. Lainahakemusta täyttäessä voi olla vaikea muistaa kaikkia niitä asioita, jotka pitäisi ottaa huomioon - varsinkin kun ajatukset pyörivät siinä uudessa unelmakodissa tai komeassa kiesissä tai alkavissa opinoissa… 

Ei syytä huoleen. Kun muistat seuraavat perusasiat, lainanhakeminen helpottuu. Jos kaipaat lisäneuvoja, me POP Pankissa autamme mielellämme.
 
 

Kun haet lainaa, huomioi seuraavat asiat:

 

1. Mihin tarvitset lainaa?

Mihin tarkoitukseen haet lainaa? Oletko muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiisi? Onko sinulla säästöjä ASP-tilillä? Oletko hankkimassa sijoitusasuntoa? Aloittamassa opiskeluja tai ostamassa autoa? Haetko vakuudellista joustolainaa kesämenoihin vai ehkä vakuudetonta lainaa joustamattomiin menoihin?

Rahan käyttötarkoitus vaikuttaa paljon siihen, millaista lainaa haet, millaisin ehdoin ja millainen on lainan verokäsittely. Opintolainalla taas on täysi valtiontakaus ja ASP-lainalle saat valtion korkotukea. Ensiasunnon ostajana sinun ei välttämättä tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Lainan käyttötarkoitus merkitsee siis paljon, koska se määrittää usein myös lainan vakuuksia. Kertamaksullisella POP Takaus -lisävakuudella voit täydentää puuttuvia vakuuksia.

POP Joustolainan taas voit hakea etukäteen ja käyttää joustavasti silloin kun tarve yllättää. 

POP Pikalaina taas on vakuudeton laina, joka sopii yllättäviin tilanteisiin ja nopeisiin hankintoihin. 

2. Älä aliarvioi lainantarvettasi

Suuret lainasummat ja pitkät laina-ajat hirvittävät monia, niin paljon että he hakevat lainaa sentilleen kodinostoon kuluvan summan. 

Lainaa ei kannata ottaa liikaa eikä tarpeettomasti, mutta lainatarvetta ei ole syytä myöskään aliarvioida. Usein isoista hankinnoista nimittäin seuraa yllättäviä sivukuluja. Olethan varautunut esimerkiksi muuttokuluihin ja varainsiirtoveroon? Joudutko maksamaan päällekkäisiä vuokria ja vastikkeita?

Tarvitseeko uusi kotisi remonttia tai kalusteita? Onhan sinulla varaa uuden unelmakärrysi vakuutuksiin tai veneen moottoriin. Ja muista toki lomaillakin - varsinkin jos olet rakentamassa tai remontoimassa itse! 

Hae siis lainaa sen verran kuin tarvitset, mutta älä hätiköi, vaan mieti tarkkaan mitä todella tarvitset unelmiesi toteuttamiseen.

Me autamme sinua laskemaan lainatarpeesi. Jos tiedossa on ylimääräisiä menoja, voidaan laina-ajan alkuun sovittaa vaikkapa lyhennysvapaata, auttaa taloudenhallinnassa. 

3. Älä yliarvioi tulojasi

Millaiset ovat todelliset tulosi ja menosi, kun otat lainanhoitokulut huomioon? Laina on aina maksettava takaisin, joten älä kiristä talouttasi liian tiukalle. Pärjäähän taloutesi esimerkiksi sairauden tai työttömyyden osuessa kohdalle?

Arvioi tulosi ja menosi realistisesti ja laske lainan maksuajat ja kuukausierät sen mukaan. Elämällä on tapana yllättää, joten jätä arkeesi hieman liikkumavaraa ja jousta ennemmin vaikka maksuajassa.  Koronnousuihinkin kannattaa varautua ja hakea lainalle vaikkapa kiinteää korkoa. Lainavakuutuksella taas tarjoaa lisäturvaa lainan takaisinmaksuun yllättävissä tilanteissa. Lisäturvien avulla voit olla rauhassa taloudellisten muutostenkin keskellä.

4. Onko sinulla vakuudeksi sopivaa omaisuutta? 

Pelkkä lupaus takaisinmaksusta ei riitä, vaan pankki tarvitsee lähes aina vakuuden lainan takeeksi. Asuntolainassa asunnon arvo voi kattaa jopa 70 % lainasummasta. Säästöillä ja ASP-tilillä voit lisäksi pienentää lainan ja vakuuksien tarvetta, mutta usein tarvitaan silti jotakin omaisuutta lisävakuudeksi. 

Mieti, onko sinulla esimerkiksi kesämökkiä, metsää, sijoituksia tai muuta vakuudeksi sopivaa. Usein ensiasunnon vakuusjärjestelyissä apuna ovat sukulaiset. Voit myös hankkia kertamaksullisen POP Takaus -lisävakuuden paikkaamaan puuttuvia vakuuksia. Sen avulla vältyt ylimääräisiltä vakuusjärjestelyiltä.

Pienempiin remontti- ja autolainoihin vakuudet on helpompi löytää - varsinkin jos asunto on hankittu jo aiemmin. Silti näihinkin tarvitaan jokin vakuus, joten mieti jo valmiiksi mitä vakuudeksi kelpaavaa sinulta löytyy.

POP Pikalaina on vakuudeton laina, jonka voit hakea suoraan verkosta. Sitä haettaessa pankki arvioi aiempia maksutietojasi.

5. Milloin tarvitset lainaa? 

Lainanhaku on vaivatonta ja saat lainalupauksen varmasti tuota pikaa. Lainaprosessi ei kuitenkaan ole täysin automaattinen, vaan lainahakemukset ja vakuudet käsitellään aina paikallisessa POP Pankissasi. Jos tiedät tarvitsevasi pian lainaa esimerkiksi asuntokauppaa varten, voit hakea lainalupauksen jo etukäteen. Jos sinulla on riittävät vakuudet, voit astella jo asuntonäyttöön lainapaperit taskussasi. Myös vakuudellista POP Jousto -lainaa voit hakea etukäteen, ja käyttää sitten tarpeen mukaan. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä