Hyppää sisältöön

Pankinjohtaja koko persoonalla

Konneveden POP Pankin johtaja Ari Heikkilä uskoo maa-, metsä- ja biotalouden mahdollisuuksiin, pistää itsensä likoon pankinjohtajana sataprosenttisesti ja omistaa panssarivaunun poikineen. Mikä on Heikkilän resepti hyvään johtajuuteen?

Ari Heikkilä

Tapaamme pankinjohtaja Ari Heikkilän Konneveden Osuuspankin pääkonttorin ulkopuolella. Kello on yhdeksän maanantaiaamuna ja pankin edustalla on vilkasta, kun konneveteläiset kiirehtivät kuka minnekin harvinaisen aurinkoisena ja lämpimänä toukokuun aamuna.


- Tervetuloa Konnevedelle, Heikkilä katsoo silmiin ja puristaa kättä jämäkästi. Meitä tervehtii myös paikallisen yrityksen, Jukola Industriesin, toimitusjohtaja Jouni Lehmonen, jonka superinnovaatio hyödyntää puuta aivan uudella tavalla. Olemme tulleet Konnevedelle kuulemaan Jukola Industriesin tarinan samalla, kun jututamme pankinjohtaja Heikkilää.

Astumme sisään konttoriin.

- Moni asiakkaistamme on sanonut, että tänne tullessa tuntuu siltä, että tulee pankkiin. Täällä on paljon historiaa ja onhan pankilla ikääkin, tänä vuonna tulee täyteen 110 vuotta, Heikkilä kertoo.

Arvokkaan näköisen konttorin seinällä on vanhan lisäksi uutta. Jukola Industriesin komea taidonnäyte, puinen, uudella tekniikalla toteutettu kolmiosainen taideteos, on tehty satavuotiaan Suomen kunniaksi vuonna 2016. Teoksen teemoissa näkyy Konnevesi: metsätalous, kaskenpoltto, kosket ja vesistöt sekä kalastus.

Kolme kirjainta: MMB

Heikkilä on innoissaan Jukola Industriesin innovaatiosta, eikä vähiten siksi, että hän on jo pitkään puhunut MMB:n eli maa-, metsä- ja biotalouden puolesta.

- Meillä on täällä Suomessa sellainen potentiaali, kun metsää ja puuta riittää, että se pitää osata hyödyntää. Omia vahvuuksia kannattaa aina käyttää. Puullekin on materiaalina kysyntää koko ajan enemmän, kun muoville halutaan löytää vaihtoehtoja ja verkkokaupat tarvitsevat pakkausmateriaalia, Heikkilä painottaa.

Konneveden Osuuspankin johtajan puheessa on vahva totuus, onhan Konnevesikin tunnettu luonnonvaroistaan. Etelä-Konneveden kansallispuiston perustaminen vuonna 2014 vilkastutti alueen toimintaa ja lisäsi kävijämääriä merkittävästi. Konnekuljetus Oy, paikallinen perheyritys, kuljettaa rekoissaan puuainesta sahatavarasta selluun kiihtyvällä tahdilla, sillä kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Puuta aivan uudella tavalla hyödyntävässä Jukola Industriesissa on vahva kansainvälinen potentiaali ja yrityksen ulkomaiset vieraat tulevat silloin tällöin tutustumaan myös muuhun paikalliseen tekemiseen ja POP Pankin konttoriin Konneveden keskustaan. Kansallispuistossakin näkyy Jukola Industriesin kädenjälki heti portilta lähtien. Konnevedellä tapahtuu nyt paljon!

Luottamus kaiken perusta

POP Pankki ja erityisesti pankinjohtaja Ari Heikkilä saavat kiitosta myös Jukola Industriesin toimitusjohtaja Lehmoselta. Asiat ovat sujuneet hyvin, kun luottamus molempien osapuolten välillä on ollut vahvaa. Ja se on tärkeää. Heikkilän mukaan jopa pankkibisneksen perusta.

Minkälainen on hyvä pankinjohtaja?

- Pankinjohtajan tärkein ominaisuus on luottamuksen rakentaminen. Lisäksi hyvä pankinjohtaja laittaa itsensä likoon, on aktiivinen ja monipuolinen osaaja, eikä keskity esimerkiksi vain myyntiin tai lakiasioihin, Heikkilä luettelee.

- Mutta ennen kaikkea pankinjohtaja on nykypäivänä henkilöstöjohtaja. Johtaja ei ole yksinään mitään, vaan osaava henkilöstö on ehdottoman tärkeä hyvän pankkipalvelukokonaisuuden muodostamisessa. Siksi myös henkilöstön kouluttamiseen on käytettävä aikaa, Heikkilä jatkaa.

Heikkilän perheessä näkökulmaa hyvään johtajuuteen on taatusti laajemminkin, sillä myös Heikkilän vaimo on pankinjohtajana toisessa POP Pankissa. Myös kaksi vanhempaa lasta on pankissa töissä.

- Eihän ne kuunnelleet, kun ehdotin jotain muuta uravalintaa. Ehkä nämä nuoremmat ovat järkevämpiä, Heikkilä hörähtää.

Pankkiasiaa panssarivaunussa

Pienemmillä paikkakunnilla on tavallista, että kaikki tuntevat kaikki. Myös Heikkilä haluaa tuntea oman alueensa tavat, ihmiset ja ydinosaamisen jo ihan pelkästään siksi, että olisi parempi työssään. Mutta tämä ei tapahdu konttorilla kykkien.

- Konttorilta pitää lähteä maailmalle ja tutustua ihmisiin. Eikä pankkiasioitakaan tarvitse aina hoitaa perinteisellä tavalla, niistä voi keskustella vaikka pajalla, Heikkilä toteaa.

Heikkilän mainitsema paja sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Rautalammilla ja on sellainen nähtävyys, että moni saapuu ihailemaan sitä pidemmänkin matkan takaa.

Pihalla seisoo toistakymmentä armeijan ajoneuvoa, joita Heikkilä hankkii huutokaupoista ja kunnostaa. On panssarivaunua, armeijan rekkaa ja venettä. Toisinaan Heikkilän kokoelman helmiä voi ihailla myös pankin tapahtumissa, kun Heikkilä jyrää paikalle panssarivaunulla tai jollain vieläkin järeämmällä menopelillä.

- Kyllä näitä rassaillessa pääsee töistä irrottautumaan, jos se nyt on tarpeen. Miksei pankkiasiaa voisi puhua panssarivaunussakin, Heikkilä päättää ja jysäyttää koneen käyntiin.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä