Hyppää sisältöön

Vastuullinen sijoittaminen nousee – ESG on kotimaisten yritysten vahvuus

Vastuullisuus on vahvistanut merkitystään myös sijoittamisessa. Rahoituksen professori Markku Kaustian mukaan suomalaisyritykset pärjäävät vastuullisuusluokituksissa hyvin.

Rahoituksen professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta muistuttaa, että vastuullinen sijoittaminen ei oikeastaan ole lainkaan uusi ilmiö. Hän on perehtynyt rahoitustutkimukseen ja sijoittajien käyttäytymiseen. 

”Ensimmäiset vastuulliset sijoitukset tehtiin jo 1600-luvulla kirkon piirissä. Lainoituksissa ja projektien rahoituksissa oli eettinen kulma.”

ESG eli Environmental, Social ja Governance tarkoittaa muun muassa ympäristön, sosiaalisenvastuun sekä hyvään hallinto­tapaan liittyvien asioiden huomioimista sijoituksessa. Samasta asiasta on puhuttu myös eettisenä ja vihreänä sijoittamisena.

”Jos teemana on ilmasto, voidaan katsoa, että ESG-sijoittaminen alkoi reilut kymmenisen vuotta sitten. Edelläkävijät aloittivat, institutionaaliset sijoittajat seurasivat perässä. Nyt sen suosio on kasvanut eksponentiaalisesti.” 

Sijoittajat haluavat vaikuttaa

Vastuullinen sijoittaminen on periaatteessa helppoa. Sijoittaja valitsee rahaston tai muun instrumentin, joka täyttää vastuullisuuden ehdot.

”Se on helppo tehdä, koska vastuullisuudesta on nykyään luokituksia. Jos itse haluaa varmistaa, ettei kyseessä ole viherpesu tai vastaava, asian voi tarkistaa rahastotalo Morningstarin reittauksista.”

Sijoittajien motiivia vastuulliseen sijoittamiseen on vaikea selvittää.

”Tutkimusten perusteella tiedetään, että monen yksityissijoittajan motiivina on halu vaikuttaa asioihin. Silloin tuotto ei ole hänen ensisijainen kulmansa asiaan. Monet institutionaaliset sijoittajat sijoittavat vastuullisesti, koska he haluavat, että heidän salkkunsa ilmastojalanjälki on hyvä.” 

Sijoittaja hakee kuitenkin tuottoja. Kaustia toteaa, että vastuullinen sijoittaminen on hyvä liiketoimi yrityksille, jotka sitä tekevät. Mutta sijoittajan tuottoja vastuullisuus ei varsinaisesti lisää, vaikka vastuullisen yrityksen pääomakustannus on usein muita yrityksiä alempi.

”Hetkellisesti vastuullisesti sijoittamalla voi saada ylituottoa, mutta sijoittaja, joka odottaa systemaattisesti ylituottoa vastuullisiin yrityksiin sijoittamalla, hyvin todennäköisesti pettyy”, Kaustia sanoo.

ESG on Suomessa kunnossa

Suomalaiset yritykset loistavat maailman parhaiden pörssiyritysten ESG-listauksien ympäristöpisteytyksissä.

”Useat suomalaiset yritykset ovat ilman pakkoa tehneet ESG:n, koska he haluavat olla edelläkävijöitä ja se sopii meidän pohjoismaiseen ajattelutapaamme ottaa ilmastoregulaatiot huomioon.” 

Kotimaisiin osakkeisiin sijoittamalla saa nyt koottua ESG-port­folion, koska yritykset ovat toimineet vastuullisesti. Sijoittajan vastuulle jää silti tutkia raportit, koska kaikki yritykset eivät ole ESG-kelpoisia. 

”Tämä on hyvä uutinen kotimarkkinahenkisille sijoittajille. Liika keskittyminen kotimaahan katsotaan usein hajautusvirheeksi, mutta tämä oikeuttaisi pysymään kotimarkkinoilla.”

Teksti: Sirkku Saariaho
Kuva: iStock

Artikkeli on alunperin julkaistu POP Koivunlehden numerossa 3/2021.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä