Hyppää sisältöön

Kohtaamiset kaikki kaikessa – Hannu Karpo kertoo uransa kohokohdista ja hyvästä pankkipalvelusta

Toimittajana, kuvaajana, ohjaajana ja tuottajana työskennellyt Hannu Karpo on tunnettu erityisesti Karpolla on asiaa -ohjelmastaan. Hän jäi eläkkeelle lähes 15 vuotta sitten, mutta jälleen tänä syksynä Karpon on saattanut nähdä ja kuulla useassa eri kanavassa.

Hannu Karpon ura toimittajana lähti rakentumaan jo 13-vuotiaana, kun hän alkoi avustaa sanomalehtiä koulun ohella. Kirjoittamisen hän on kokenut aina luontaiseksi, ja innostuksesta kirjoittamista kohtaan kertoo koulujen kirjoituskilpailuihin osallistuminen. Hän lähetti jokaiseen kilpailusarjaan kolme tuotosta – voittaakseen ensimmäisen, toisen ja kolmannen sijan.

Kirjoittamisen lisäksi filmi- ja videokuvaaminen tuli osaksi hänen työnkuvaansa pikkuhiljaa tekemällä oppien.

– Kun kirjoittamiseen liitti kuvan ja äänen, niin se oli aika kokonaisvaltainen paketti. Näin yksikään päivä ei ollut samanlainen vaan aina riitti uusia haasteita ja elämyksiä. 50-luvun lopulla, kun menin telkkariin, niin meillähän ei ollut mitään perinnettä audiovisuaalisesta viestinnästä. Periaatteessa kaikki, mitä teki televisioon, sen teki ensimmäisenä Suomessa. Silloin sai rauhassa keksiä ja kokeilla.

Urallaan Karpo tuotti satojen tuntien edestä ohjelmia erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä. Erityisesti yksi aihe jäi mieleen.

– Tein paljon kaivoselokuvia, joita kukaan muu ei oikein Suomessa osannut tehdä. Kaivoksissa oli niin työlästä ja haastavaa kuvata. Meiltä Suomesta löytyy paitsi hienoja kaivoksia, myös ihmiset siellä olivat aivan omaa laatuaan. Olen käynyt kuvaamassa Suomessa varmaan 30 eri kaivoksessa eli melkein kaikissa, mitkä ovat olleet toiminnassa.

Hyvä pankkipalvelu kuuluu kaikille

Hannu Karpon on saattanut nähdä tänä syksynä pitkästä aikaa eri kanavissa, kuten television ruudulla, sillä hän on ollut mukana POP Pankin kampanjassa, jossa hän toteaa: ”Hyvä pankkipalvelu kuuluu kaikille!”

Mutta mitä hyvä pankkipalvelu Karpon mielestä tarkoittaa?

– Minulle on ollut aina tärkeää, että pankista löytyy ihminen ja palvelu on henkilökohtaista. Oma historiani pankkipalveluiden parissa alkoi 6-vuotiaana, kun minulle avattiin pankkitili vanhempieni valtuutuksella. Aikanaan, kun pankin työntekijät olivat hoitaneet asioitani vuosia tai jopa vuosikymmeniä, he olivat vähän kuin perhettä.

POP Pankin kampanjavideolla Karpon päässä keikkuu myös kuuluisa karvalakki.

– Minulle on arvoitus, miksi se karvalakki on niin voimakkaasti leimaantunut minuun. Minulla oli Itkosen Enskan kanssa kahdeksan vuoden ajan Seurassa aukeama, jonka yläkulmassa oli kuva meistä molemmista karvalakit päässä. Todennäköisesti se on sieltä iskostunut.

– Karvalakki on Ounasjoen varrelta hankittu, ja ostimme kuvaajani kanssa molemmat samanlaiset lakit. Eläkkeellä ollessani joku kyseli karvalakin perään, ja kerroin sen löytyvän aitan ylisiltä. Orava olikin tehnyt siihen pesän, ja ei siitä ollut enää miksikään. Kuvaaja Kari Sorsa, joka oli samalla reissulla ostanut myös karvalakin, kunnosti oman lakkinsa ja lahjoitti sen minulle, kun täytin 75 vuotta. Lakki on vieläkin tallessa.

POP Pankin kampanjavideolla näkyy Hannu Karpo karvalakkeineen.


Eläkkeellä nauttii pihapiirin kukkaloistosta

Eläkepäivillään Karpo nauttii kukkaistutuksista pihapiirissään – myös hänen Sysmän mökillään ihailtavaa riittää, sillä kukkia on pihapiirissä nimittäin toistasataa.

– Halusin pikkupoikana ja vähän varttuneempanakin puutarhuriksi, mutta sehän olisi vaatinut pääomaa ja investointeja esimerkiksi kasvihuoneiden rakentamista varten. Se sitten hillitsi näitä mieltymyksiä tehokkaasti.

– Suomen ruusutarhat tulivat kyllä tutuiksi kiertäessäni ympäri Suomea. En kyllä koskaan päässyt ruusutarhasta ohitse ilman, että olisin mennyt sisään.


Karpon urasta on tehty myös dokumenttielokuva, joka on hiljattain julkaistu Yle Areenassa.

Varaa sivuiltamme aika POP Verkkohetki -etätapaamiseen, kuten Karpokin kannustaa kampanjassamme.

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä