Hyppää sisältöön

Kiihtyvä inflaatio – miten suojautua siltä?

Inflaatio kiihtyi vuoden 2021 lopulla jo yli kolmeen prosenttiin. POP Pankin tuotekehityksen tiimipäällikkö Nuutti Härmä kertoo, miten inflaatiolta, eli rahan arvon laskulta ja kuluttajahintojen nousulta, voi suojautua. 

Inflaatio nousi Suomessa jo 3,5 prosenttiin joulukuussa 2021, ja vuoden 2021 keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia (Tilastokeskus). Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten omakotitalojen peruskorjausten, bensiinin, sähkön, dieselin sekä asunto-osakeyhtiön remonttien kallistuminen. Inflaation pysyvyydestä ja kestosta ei ole yksimielisyyttä. Varmaa on, että pitkällä aikavälillä inflaation esiintyminen on yhä todennäköisempää, kun kaikista suurista keskuspankeista lasketaan lisää rahaa liikkeelle.  

Oli kysymys sitten pysyvämmästä tai vähemmän pysyvästä inflaatiosta, kukaan meistä ei ole immuuni inflaatiolle. Jopa kohtuulliselta kuulostavat inflaation prosenttimäärät nakertavat ostovoimaa merkittävästi pitkällä aikavälillä, jolloin vuosien saatossa samalla rahamäärällä ei saa enää ostettua yhtä paljon tuotteita ja palveluita.

Havainnollistaakseni inflaation rahan arvoa syövän ominaisuuden, mietitään tilannetta, jossa inflaatio laukkaisi vuositasolla keskimäärin 2,5 prosentissa seuraavan 20 vuoden ajan. Jos sinulla olisi käytettävissäsi 10 000 euroa, niin 20 vuoden päästä vaadittaisiin jo 16 400 euroa, jotta pystyisit ostamaan saman verran tuotteita ja palveluita kuin lähtötilanteessa ennen inflaation vaikutusta. Inflaatiolta suojautuminen siis kannattaa.

Vinkit inflaatiolta suojautumiseen

Inflaatiolta suojautumiseksi joskus vinkataan esimerkiksi viivästyttämään rakennusprojekteja tai siirtymään sähköautoiluun, kun tiettyjen tuotteiden ja palveluiden hinnat ylikuumentuvat. Tällaiset ohjeistukset ovat kuitenkin usein käytännössä haasteellisia, koska elämämme ei tanssi inflaation pillin mukaan. Miten sitten voisi suojautua inflaatiolta – muuten kuin olla ostamatta kallistuneita hyödykkeitä?

  1. Useiden ihmisten tilillä oleva puskurivarallisuus on tällä hetkellä korkea varmuuden vuoksi. Tilien korot ovat nollassa ja pysyvät nollassa pitkälle tulevaisuuteen. Voisiko siis puskuria supistaa ja varoja sijoittaa?

  2. Inflaatiolta suojautujan tulisi pyrkiä tilanteeseen, jossa riittävän suuri osa sijoitetuista varoista on sijoitettu siten, että niiden tuotto-odotus ylittää pidemmällä aikavälillä inflaation. Käytännössä tämä tarkoittaa myös oikein mitoitettua riskinottoa.

    Sijoitukset kannattaa myös hajauttaa maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkiin, kuten esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin, kiinteistöihin tai metsään.

  3. Omistusasunnon hankkiminen omiin tarpeisiin mitoitettuna voi auttaa suojatumaan inflaatiolta – erityisesti jos asunto on omalla tontilla. Jos omistusasuntosi on vuokratontilla, kannattaa mahdollisuuksien mukaan lunastaa tontti järkevästi mitoitetulla lainalla. Valitettavasti kaikissa kohteissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

  4. Energian hintojen nousu vaikuttaa vahvasti mm. asumiskustannuksiin ja kuljetusten hintoihin. Tarkistamalla sähkösopimuksen ja solmimalla kiinteähintaisen sopimuksen, voit välttyä asumiskustannusten nousulta, mikäli energian hinnat lähtevät nousemaan inflaation vaikutuksesta.  

    Myös energiaremontin avulla voit leikata energiakustannuksia, esimerkiksi vaihtamalla öljylämmityksen maalämpöön tai vesi-ilmalämpöpumppuihin.  

Artikkelin on kirjoittanut POP Pankin tuotekehityksen tiimipäällikkö Nuutti Härmä.

Rahastolaskurillamme voit testata, miten erilaiset tuotto-odotukset vaikuttavat säästöjesi määrään

Ympäristölaskureillamme voit testata mm. energiaremontin vaikutuksia energiankulutukseen ja päästöjen määrään

Tutustu POP Pankin asuntolainaan

Tämän blogin tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai vaihtaa rahoitusvälineitä. Rahoitusvälineiden arvo ja rahoitusvälineistä saatava tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Sijoittamiseen liittyy myös kuluja, jotka voit nähdä tarkemmin kunkin rahoitusvälineen kululaskelmasta.

Blogia on päivitetty 17.1.2022. Blogi on alunperin julkaistu lokakuussa 2021. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä