Hyppää sisältöön

Vapaana laiduntavat Herefordit

Laitumella seisoskeleva jämäkkä lihakarja ja komea sonni ovat pysäyttävä näky. Harjun tilalla Teuvalla on kasvatettu herefordeja reilut kymmenen vuotta. Jussi ja Paula Harju jalostavat itse lihatuotteita ja kehittävät myös myyntikanavia. Tila edustaakin nykyaikaista ja monimuotoista maataloustuotantoa.

Harjun tilalla oli aikaisemmin lypsykarjaa, mutta maidontuotannon jatkaminen olisi vaatinut isoja laajennuksia ja investointeja. Isäntäpari ei kuitenkaan halunnut luopua karjanpidosta, joten siirtyminen herefordeihin kävi luontevasti. Varsinkin Jussia kiinnostivat rodun luonne ja maukas liha.

– Nämä ovat rauhallisia eläimiä. Lypsylehmät ovat formulaykkösiä näihin verrattuna. Herefordit luottavat kasvattajaansa ja ovat helposti ohjailtavia. Lapsetkin voivat niitä paijata. Karja laiduntaa toukokuusta lokakuun loppuun. Vasikat syntyvät pihatossa keväällä. Talveksi eläimet tuodaan pihattoon, mutta sieltäkin ne menevät mielellään ulos jaloittelemaan, Jussi kertoo.

Nyt tilalla on reilut 30 emolehmää sekä vasikoita. Jussi kertoo määrän olevan sopiva yhden sonnin laumaksi. Harjun tila muodostaa teuvalaisen Tannerin tilan kanssa Laidun Hereford Oy:n. Mukana on myös kaksi luomulihaa tuottavaa yhteistyötilaa.

Laidun Hereford tuottaa ja jalostaa kasvattamansa pihvikarjanlihan. Tuotteita myydään suoramyyntinä kuluttajille ja esimerkiksi ravintoloihin, verkkokaupassa ja nyt myös uusien Minitori- automaattien kautta. Valikoimassa on muitakin paikallisia elintarvikkeita, kuten juustoja, hilloja ja mehuja sekä gluteenittomia leivonnaisia.

Syksy on kiireistä aikaa

Harjun tilalla Paula vastaa päivittäisestä eläintenhoidosta ja Jussi viljelystä. Tilalla on lisäksi turve- ja energiantuotantoa, jotka ovat isännän hoidossa. Jussi on ottanut vastuun myös pakasteautomaattien maahantuonnista ja käyttöönotosta.

– Kesällä ja syksyllä on aina kiireistä, mutta talvella elämä sujuu rauhallisemmin, Paula toteaa.

Syyskuussa Harjun tilalla on rehut jo tehty. Puinnit ovat loppusuoralla, ja kuivaamo käy täysillä. Karja on edelleen rauhaisasti laitumella. Vasikat erotetaan emoistaan vasta juuri ennen pihattokauden alkua.

Leikkaamo käynnistyi elokuussa

Laidun Herefordin toiminta laajeni elokuussa, kun työt käynnistyivät omassa leikkaamossa Kauhajoella. Kaksisataaneliöisen leikkaamon kapasiteetti riittää myös muilta tiloilta tulevan tarkastetun lihan jalostamiseen. Omia ruhoja on vajaat sata ja kaikkiaan ruhoja voidaan käsitellä vuodessa 400. Tuotantolaitoksessa on tilat myös lihan kypsennykseen ja pakkaamiseen. Laidun Herefordin tuotteet valmistetaan omilla resepteillä, jotka on suunniteltu huippukokki Markus Maulavirran kanssa.

– Meillä on ulkopuolisia työntekijöitä, koska ei ole tarkoitus nääntyä työtaakan alle. Emme voi millään vastata kaikesta itse, kun myyntikanaviakin on monta. Kesän tapahtumat olemme hoitaneet edelleen omin voimin. Mahdollisuuksien mukaan palkkaamme lisää väkeä.

Jussi kertoo, että tuotantolaitoksen rakentaminen oli uskomattoman kova rutistus ja aikaakin meni ennakoitua enemmän, jotta kaikki toimii pykälien mukaisesti.

Oman tuotantolaitoksen rakentaminen oli tarpeen, jotta toimintaa voidaan monipuolistaa ja laajentaa. Jussi toteaa, että tuotannon tukijalkojen tulee olla leveällä ja niiden pitää tukea toisiaan. Jatkossa kasvua haetaan Minitori-automaateista.

– Toiminta on lähtenyt yllättävän hyvin alkuun. Testasimme ja koekäytimme automaatteja ensin Seinäjoella, ja seuraavaksi automaatteja tulee pääkaupunkiseudulle vuoden 2020 aikana. Logistiikka on jo kunnossa, joten automaattien täyttö onnistuu vaivattomasti, Jussi kertoo.

Hän uskoo automaattimyynnin kannattavuuteen ja tulevaisuuteen, ja arvelee muidenkin tuottajien ottavan uuden myyntikanavan käyttöön.

POP Pankki on lähellä

Toiminnan monipuolistaminen vaatii investointeja. Esimerkiksi leikkaamon ja tuotantotilojen laajennus oli Laidun Herefordille merkittävä taloudellinen satsaus. Jussi ja Paula ovat Suupohjan Osuuspankin asiakkaita, ja Teuvan konttorin Johanna Rintarunsala on ollut mukana tilan kehittämisessä ja rahoituksen suunnittelussa.

Harjut toteavat, että on luontevaa valita paikallinen pankki, jossa asiat hoituvat mutkattomasti.

– Saimme esimerkiksi leikkaamon suunnittelun yhteydessä pankista asiantuntevaa strategista apua, kun kävimme läpi suunnitelmiamme. Keskustelut olivat tarpeellisia.

Jussi arvostaa, että arjen kiireen keskellä saa joustavaa ja henkilökohtaista palvelua.

– Vaikka käytämme sähköisiä pankkipalveluja laajasti, on hyvä tietää, että konttorikin on lähellä niin Teuvalla kuin Kauhajoellakin. Kaikkien kolmen yrityksemme raha-asiat sekä omat tilimme ovat POP Pankissa, Jussi kertoo.

Teksti Johanna Pelto-Timperi
Kuva Jarno Pellinen

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä