ASP-laina on edullinen tapa hankkia ensiasunto 

ASP-lainassa säästät erilliselle ASP-tilille 10 % ostettavan tai rakennettavan ensiasunnon hinnasta – me lainaamme loput. Saat myös säästöillesi lisäkorkoa ja lainanmaksuun valtion korkotuen.

Mikä on ASP-laina?

ASP on lyhennys sanasta asuntosäästöpalkkio, ja se on valtion tukema järjestelmä ensiasunnon hankintaan. ASP-laina tarkoittaa, että sitoudut säästämään erilliselle ASP-tilille vähintään 10 % asunnon ostohinnasta. Vähimmäissäästöaika on kaksi vuotta. Säästöajan lopulla pankki lainaa sinulle loput ostosummasta (huomaa kuitenkin ASP-lainan enimmäismäärät).

ASP-tilin saa avata 15‒39-vuotias ensiasunnonostaja, mutta säästämistä voi jatkaa 49-vuotiaaksi saakka. ASP-lainan voi saada, Alaikäraja ASP-lainan nostamiselle on 18 vuotta.

ASP-tilin avaaminen

ASP-säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka ensimmäisen asunnon ostaminen ei vielä olisikaan ajankohtaista. ASP-tilille tulee nimittäin säästää vähintään kahden vuoden ajan. Usein säästöajat ovat paljon tätä pidempiä.

Varaa aika ja avaa ASP-tili lähimmässä POP Pankissasi! 

ASP-laina on sinulle räätälöity

ASP-sopimus räätälöidään sinulle sopivaksi talletuserien lukumäärän, niiden suuruuden ja aikanaan tarvittavan lainan osalta. Laina-aika on vähintään 2 ja enintään 25 vuotta. 

ASP-tilille täytyy säästää säännöllisesti. Talletuksia tulee tehdä neljännesvuosittain vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa. Koko säästöaikana talletuseriä pitää olla vähintään kahdeksan.  

ASP-sopimuksen tekeminen ja ASP-tilin avaaminen onnistuu helposti lähimmässä POP Pankissasi.

ASP-lainan nostaminen ja lainalupaus

Kun olet saavuttanut säästötavoitteeseesi ja asunnonhankinta on käsillä, varaa pankistasi aika lainalupausta varten. ASP-lainan enimmäismäärät vaihtelevat hieman asuinpaikkakuntasi mukaan.

Tällä hetkellä voimassa ovat seuraavat ASP-lainojen enimmäismäärät:

  • Helsinki 180 000 euroa
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen 145 000 euroa
  • Muut kunnat 115 000 euroa.

Jos haluat ostaa asunnon, jonka arvo ylittää ASP-lainan enimmäismäärän, voi ottaa lisälainaa kattamaan puuttuvan osuuden. 

Muistathan, että lainalupaus kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta voit tehdä unelmakodistasi tarjouksen heti näytössä. Kysy lisää omasta pankistasi. Me autamme mielellämme!

Hanki lainalupaus

ASP-säästöillä on paras veroton korko ja lainalla valtion korkotuki

ASP-säästöillesi saat normaalin talletuskoron lisäksi 2–4 % lisäkorkoa, joka maksetaan, kun asuntokauppa on tehty tai koti valmistunut. Lisäksi valtion korkotuki keventää asuntolainasi takaisinmaksua kymmenen ensimmäisen takaisinmaksuvuoden ajan. Laina-aika on enintään 25 vuotta.

Asunto kelpaa ASP-lainan vakuudeksi 

ASP-laina on mahdollista saada osin valtion takaamana, mikä helpottaa esimerkiksi puuttuvan vakuuden kohdalla. Asuntolainan valtiontakaus on yleensä maksullinen, mutta ASP-lainalle maksuton. Takaus ASP-lainalle ja mahdolliselle lisälainalle on enintään 50 000 euroa.

Asuntolainan määrää säätelee Finanssivalvonnan määräys enimmäisluototussuhteesta.